Zoeken
  • Story Of Our Lives

Werkloze werkzoekende….

Bijgewerkt: 23 apr 2020

Daar zit ik dan met samengeknepen ogen mijzelf vervloekend voor een leeg laptop scherm. Dit is de zoveelste mislukte poging om een baan te vinden. Al die vacature sites zijn ook zo recht toe recht aan saai. Na vier á zes pagina’s met titels van functies in dikgedrukte letters heb ik het al gehad. Zelfs mijn grote vriend Linked-in schiet maar niet in de spreekwoordelijke roos wat betreft een geschikte functie voor mij.


Sinds oktober ben ik afgestudeerd aan de studie Tourism Management. Daarna heb ik tot maart gewerkt als kindercoach in Oostenrijk. Na 3 maanden werken en leven in de buitenlucht was het voor mij heel moeilijk toe te moeten geven aan het vinden van een kantoorbaan. Zelfs het vinden van deze spreekwoordelijke kantoorbaan in de omgeving Noord-holland die past bij mijn interesses blijkt mij niet te lukken. Dat terwijl ik die kantoorbaan eigenlijk niet eens wil! Van 9 tot 5 achter een computer in een gebouw op 10 hoog heeft mij nog nooit aangesproken. Begrijp mij niet verkeerd er zitten natuurlijk grote verschillen in kantoorbanen en zo rechttoe rechtaan zoals ik het beschrijf is het niet. Het is alleen schrijnend om te moeten vaststellen dat al werp je al je vooroordelen overboord en je gaat zoals mij op zoek naar een functie die past bij het geen wat of je gestudeerd hebt de conclusie is dat je minstens 3 jaar ervaring mist.


Wacht even hoor mensen ik heb toch niet gestudeerd om in de klantenservice terecht te komen? Dat is eigenlijk het enige dat ik volgens al deze vacatures met de staat van mijn ervaring kan gaan doen. Elke functie die ik bekijk die mij aanspreekt van online marketering tot content schrijver verreist ervaring ervaring ervaring. Ik ben 21 jaar oud uit welke hoge hoed zal ik die ervaring eens gaan toveren?


Ja ik heb in het derde jaar van mijn studie een half jaar stage gelopen bij een toeristisch bedrijf in de marketing, maar dat is het dan ook wel. Dat ik net afgestudeerd ben en misschien meer op de hoogte ben van de nieuwste ontwikkelingen en theorieën maakt kennelijk niets uit. Ik als starter in de maatschappij wordt gelijk bij de eerste vereiste ervaring afgeschreven. Dit maakt ook dat ik niet eens de moeite neem om te solliciteren op een van deze functies. Ze zullen mij wel uitlachen als ze deze sollicitatie binnen krijgen is het eerste waar ik aan denk als ik weer een vereiste van 5 jaar ervaring voorbij zie komen. Ik ben niet van gisteren dus ik weet echt wel dat niet geschoten altijd mis is. Ik weet ook dat er altijd een kans is dat het bedrijf zo onder de indruk is van jou als individu dat je toch de kans krijgt om jezelf te bewijzen. Ik begrijp ook dat als er gezocht wordt naar een manager of directeur dat ervaring een pré is. Ik zou mezelf niet eens wagen aan een dergelijke functie als manager in deze tijd en plaats in mijn leven. Toch vind ik dat bedrijven en organisaties zich in vacatures anders kunnen opstellen tegenover afgestudeerde met minimale ervaring. Iets minder afschrikwekkend. Er kan gerust gezegd worden dat ervaring mooi meegenomen zou zijn maar dat het geen pre is om te solliciteren. Er zijn al genoeg andere voorwaarden en eisen waar je als sollicitant voor een hbo functie aan moet voldoen. Er wordt luk raak met termen gesmeten in de vereiste kwaliteiten waarvan ik betwijfel of de mensen die zich nu in een dergelijk marketing of content team bevinden aan voldoen of alle kennis van hebben. 30 jaar geleden was het bij wijze van spreken nog mogelijk om met je middelbare school diploma bij een bank aan de slag te gaan en nu wordt je zelfs als 15jarige werkzoekende ondervraagt bij de plaatselijke supermarkt over je kwaliteiten en ambities. Echt waar? Yes, been there done that.


Kortom ik vind dat wij het ons als mensen naar elkaar toe ontzettend lastig maken in deze maatschappij. Niet alleen op het gebied van werk maar daar zal ik nu niet over uitweiden. Ik dacht dat als ik zou gaan studeren en mijn geld daarin zou steken ik daar ook een plekje voor terug zou krijgen. Gedurende mijn studie hield ik de hoop hoog. Ik dacht dat ik uiteindelijk wel bij mijn stage of bij het bedrijf van mijn afstudeeropdracht zou blijven plakken, maar dat was niet het geval. Daarna dacht ik dat veel tijd en aandacht steken in het zoeken naar een baan het gewenste resultaat op zou leveren. Tsja nu zit ik hier dan achter mijn laptop, met een hbo diploma op zak, met een studieschuld van 8.000 euro die aan mij vastgekleefd zit als dagenlange gekauwde kauwgum een beetje werkloos en werkzoekende te zijn. Honderd vragen spelen zich af in mijn hoofd. Wat is een hbo diploma tegenwoordig nog waard zonder specialisatie? Had ik niet beter voor een exactere studie kunnen kiezen? Had ik aan het begin van mijn studie gelijk een bijbaan in de sector moeten nemen om te kunnen voldoen aan het ervaring aspect? Kim kom op wat heeft het voor zin om stil te blijven staan bij gedane zaken en keuzes? Niets. Alles in het leven gebeurt en ontstaat met een reden. Al ga ik zeker niet zitten wachten op de golf die mij aan land brengt. Bij deze daarom lieve lezers mochten jullie een bedrijf of organisatie kennen die op zoek zijn naar een enthousiaste schrijfster, content ontwikkelaar, adviesgericht persoon, alleskunner(haha verdere verwijzing naar cv) laat het weten aan deze werkzoekende gefrustreerde millenial.


Deel jij mijn gedachte of bevind jij jezelf in een soortgelijke situatie en heb je behoefte om daar met iemand over te praten of een vraag over te stellen? Laat je vraag of contactgegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met jou op. Steun en je gesteund voelen vinden wij namelijk heel belangrijk.

11 keer bekeken0 reacties
Meld je aan en mis nooit een update

© 2020 by Sophie & Kim.