Zoeken
  • Story Of Our Lives

Malta het vergeten maar verrassende eiland in de Middellandse Zee

Bijgewerkt: 2 apr 2020

Tijdens mijn stage kwam ik in aanraking met brochures van het eiland Malta. Horen die azuurblauwe wateren echt bij Malta? Ik kende Malta alleen als partyeiland waar jongeren tot in de vroege uurtjes op stap waren. Ik ging op onderzoek uit en al snel had ik een reis naar Malta geboekt.


Wij verbleven 13 dagen in een hotel gelegen bij de baai van Saint Paul. Sinds mijn studie Tourism management ben ik van het woord vakantie afgestapt en ga ik nu op reis. Op reis gaan is voor mij het beleven en proeven van een bestemming. Saint Paul’s bay koos ik als uitvalsbasis wegens de centrale ligging. Op het eerste gezicht lijkt het in een uithoek van malta te liggen, maar niets is minder waar. Op tien minuten loopafstand van de baai ligt de haven van Buggiba waarvan uit diverse boottochten te boeken zijn. Er is een rechtstreekse bus verbinding met Ic- cirkewa, de grootste haven van Malta. Vanuit daar is de oversteek naar het eiland Gozo mogelijk. Ook zijn er rechtstreekse bus verbindingen naar sliema, medina, valletta en andere grote steden van Malta.


Tip: maak op Malta gebruik van het openbaar vervoer. Een hele dag met de bus reizen kost namelijk standaard rond de 2 euro per persoon. Ongeacht waar en wanneer er wordt uitgestapt. Een goedkoop alternatief voor de hop on hop off bus. Houd wel rekening met de lokale mensen die ook met de bus reizen. In het hoogseizoen zitten de bussen namelijk stampvol. Als een haring in een tonnetje. Hoort allemaal bij de beleving zou ik zeggen.

Toch heb ik tijdens mijn reis door Malta ook gebruik gemaakt van de hop on hop off bus. In een dag hebben mijn vriend en ik het hele eiland globaal kunnen zien door gebruik te maken van deze bus. Je kan zelf bepalen waar je wel en niet uitstapt. Het is een fijne manier om kennis te maken met het eiland. Al rijdend word je voorzien van informatie die te beluisteren is via een koptelefoon.


Let op: vaak zijn de koptelefoons niet meer verkrijgbaar of het kan voorkomen dat deze al gebruikt zijn. Het is aan te raden om je eigen koptelefoon (oortjes) te gebruiken. Het geluid is dan vaak ook beter.


Malta en zijn inwoners hebben een geschiedenis waar je u tegen kunt zeggen. Het eiland is meerdere keer veroverd en heroverd. Hierdoor zijn er zowel Arabische als, Franse, Britse en Italiaanse kenmerken te vinden op het eiland. Vooral in de vorm van moskeeën, kerken, kastelen, tempels en andere historische gebouwen. Door deze diversiteit is malta het decor geweest voor diverse films en series zoals American assin, Assasins creed, Word war Z, the count of monte cristo, the davinci code, The gladiator en natuurlijk niet te vergeten de wereld bekende serie Game off thrones. Dat brengt mij bij een van de highlights van malta voor mij namelijk de game of thrones tour.


Game of thrones tour

Mijn vriend is een gigantische game of thrones fan en ik had deze tour dan ook eigenlijk voor hem geboekt. Dat ik zelf van 9 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds in 38 graden totaal meegesleept zou worden in de wereld van deze serie had ik niet verwacht. Het eerste seizoen is in Malta opgenomen met een heel klein budget als je de tourguide mag geloven. Het leuke is dat deze tour wordt gegeven door een stel dat zelf mee heeft gewerkt aan het eerste seizoen van game of thrones. Zij weten alle ins en outs en vertellen het verhaal aan de hand van shots uit de serie op de plekken waar het zich heeft afgespeeld. Valleta, de botanische tuinen en de stad Medina zijn het hoofd decor van deze tour. Tijdens deze tour kom je ook op plekken die je normaal niet zou bezoeken tijdens je reis naar Malta. Ik zal je sterker zeggen plekken waar je als toerist niet eens mag komen. Zo zijn wij in de kerk geweest waar het beeld van Maria staat dat ooit gehuild zou hebben en hebben wij de kliffen bezocht waar Daenerys uit game of thrones met het dothraki volk haar reis begon. Aangezien het een dag vullende tour is wordt er geluncht in medina in een restaurant met uitzicht op zee. Niet bij de prijs inbegrepen maar zeker de moeite waard. Bij terug keer in het hotel waren wij eigenlijk moe en voldaan van deze dag maar opeens zag ik een praal wagen aan komen rijden en daaropvolgend nog een. Dat kon niets anders betekenen dan carnaval in de stad.De week van de beschermheilige

Natuurlijk was het geen carnaval. Carnaval viert de Maltese bevolking ook in februari. Nee het was de week van de beschermheilige waarin dorpen en steden worden versierd met traditionele versiering. In deze week zijn er veel dorpsfeesten te vinden en van een van deze feesten mochten wij genieten. Er was een parade met schitterende versierde wagens. De mensen zelf waren ook prachtig uitgedost en danste in de parade over straat. Overal was muziek en werden waren vanuit kleine kraampjes verkocht. Ik ben zelf echt een mens van de tradities en vond het daarom ook geweldig om te zien met welke passie deze mensen zich overgave aan deze traditie.


Gozo

Een bezoek aan het eiland Gozo stond ook op mijn lijstje. Eigenlijk had ik mij in Gozo nog totaal niet verdiept maar de bootrit ernaartoe leek mij al een beleving op zich. Om bij de haven van Ic-Cirkewa te komen waarvan uit deze ferry vertrekt hebben wij weer gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Veel goedkoper dan het bellen van een taxi. Rond tien uur zijn wij met de ferry naar Gozo gevaren. Deze ferry vervoerd ook auto’s mocht je in het bezit zijn van een huurauto. Bij aankomst op Gozo had ik al weer spijt van het mijzelf niet verdiepen in dit eiland. Wel zag ik gelijk de bekende hop on hop off bussen. Na het bekijken van een folder waarin alle highlights van Gozo werden uitgelicht was de keuze snel gemaakt. Hop on hop of bus it is! Lopend waren de afstanden namelijk niet te doen als je maar een paar uur hebt om het eiland te verkennen. Gozo is namelijk een vakantiebestemming op zich heb ik ervaren. Als eerst hebben wij Ramla beach bezocht. Ook wel bekend als het strand met het rode zand. Het is een mooi strand maar ik vond het zand niet echt rood. Voor mij was het geen musst see. Wat ik wel heel indrukwekkend vond waren de megalithische tempels van Ggantija. Deze tempels dateren uit de periode 3600-2500 vChr. De tempels behoren tot het Unesco werelderfgoed en zijn deels nog intact gebleven. Tijdens ons bezoek aan de tempels vond ik het op het terrein ontzettend rustig, terwijl de tempels echt een bezoek waard zijn als je het ontdekken van culturele en historische plekken leuk vind. Voor mij is het bezoeken van dit soort plekken op de wereld altijd een besef momentje van hoe lang de mensheid al rond loopt op deze aarde. Ik probeer mijzelf te verbeelden dat op deze plek in deze tempels duizenden jaren voor de geboorte van Christus mensen voeten afdrukken in de grond hebben achtergelaten. Ik lees de verhalen over de functies van deze tempel en zie de mensen voor mij die hier offers brachten aan de goden. Weer sta ik versteld van de stapels met stenen die al die duizenden jaren op deze zelfde plek een doel dienen en dit nog duizenden jaren zullen doen.

Nog vol van het verhaal van de tempels stuitte wij op een ander natuur fenomeen de zoutbakken van Gozo. Hier zijn wij niet uitgestapt vanwege de tijd maar hebben wij boven op de hop on hop of bus van het prachtige uitzicht mogen genieten. Het is ook niet mogelijk om deze zoutbakken van heel dichtbij te bekijken aangezien deze beschermd dienen te worden. Mooi om te zien is het wel. Gozo staat ook bekend om zijn idyllische grotten en natuurlijk het grote blauwe raam. Na deze bezichtiging was er geen tijd meer om op andere plekken uit te stappen, maar er valt nog meer te beleven op Gozo. Zo zijn er nog diverse mooie stranden, kliffen, meertjes, kastelen en forten te bezoeken. Gozo is omringd door kristal helder blauw water waar je naar hartenlust kajaktochten kan houden.

Bij aankomst bij de haven was er nog even tijd om een kerkje te bezoeken. Helaas was deze dicht maar het uitzicht op de haven was de klim waard. Als laatste op de ferry aankomen betekend op het dek staan. Achja nog even gedag zeggen tegen het mooie eiland dat wij in veel te korte tijd hebben mogen ontdekken.


Popeye Village

Het dorpje van popeye hoe magisch ziet deze film set er uit op foto’s. Dat moest ik zelf natuurlijk ook even met eigen ogen zien. Een hele toeristische attractie dat wel maar daarvoor is het dan ook bedoeld. Voor kinderen is hier genoeg vermaak terwijl de ouders kunnen genieten van de zon op een waar hemelbed. De hele filmset is nog intact terwijl er eerder plannen waren om de filmset te slopen. Ik ben blij dat ze dit niet hebben gedaan want ik heb mij voor een paar uurtjes in een sprookje gewaand. Alle huisjes en winkeltjes zijn open voor bezoek. Ook ik voelde mij net weer als een kind in een snoepwinkel op ontdekkingsreis naar elke smaak. Vanaf de klif die tegenover het dorpje ligt heb je een mooi uitzicht op het dorpje. Hier kan het perfecte plaatje worden geschoten. Aangezien het openbaar vervoer niet direct naar het dorpje leidt hadden wij ervoor gekozen om een combideal te kopen en met een tourbus te gaan. Deze kwam ons alleen laat in de middag pas weer ophalen dus terug zijn wij een stukje gaan lopen om daarna toch met het openbaar vervoer terug te gaan naar het hotel.


Malta national aquarium

Mijn vriend is een echte vissen fanaat en toen ik hem vertelde dat op 15 minuten van ons hotel zich een aquarium bevond kon een bezoekje natuurlijk niet uitblijven. Op een bewolkte dag is dit ook een leuke activiteit vooral met kinderen. Bij dit aquarium is het ook mogelijk om een tour te krijgen achter de schermen. Zo hebben wij gezien hoe de vissen worden behandeld voordat zij klaar zijn om in het aquarium te verblijven. Wij hebben zelfs de tijdelijke verblijfplaatsen gezien van bijvoorbeeld haaien. Deze waren bijna aan te raken. Het bijzondere aan dit aquarium vond ik toch wel de doorloop bogen. De vissen zwemmen dan letterlijk boven jou, onder jou en naast jou. Alleen glas is wat jou scheidt van de vissen.Blue grotto en de markt van marsaxlokk

Grotten en blauw water vind ik persoonlijk altijd een hele magische gewaarwording. Thuis had ik al gelezen over de blauwe grotten van Malta. In het hotel was een tour te boeken naar deze grotten met daarbij een bezoek aan de markt van marsaxlokk, een vissersdorpje. Helaas voor ons was het merendeel van de mensen die de tour had geboekt Frans. Hierdoor was het verhaal dat onderweg werd verteld ook geheel in het Frans. Op school heb ik vijf jaar Frans gehad maar toch niet genoeg om deze woordenstroom te kunnen begrijpen. De gids sprak gelukkig niet alleen maar Frans. Al snel was mijn vriend in een gesprek verwikkeld met deze oudere dame terwijl wij naar de bootjes liepen die ons de blauwe grotten zouden laten zien. De grotten waren net zo magisch als ik had gedacht. Het water fonkelde wanneer je hand het oppervlak raakte. Door het klotsen van het water waren de randen van de grotten lila paars uitgeslagen. Doordat dit water en de grotten beschermd worden was het niet mogelijk om hier te zwemmen of te snorkelen. Volkomen begrijpelijk als je denkt aan al het water dat wordt vervuild door de mens. Wat zal ik eens zeggen over de markt van marsaxlokk. Ik heb nog nooit zo’n grote markt gezien. Bij het zien van de markt gingen de nekharen van mijn vriend al omhoog staan. Hij houd helemaal niet van struinen in winkels of op markten. Ik daarentegen wel. Eigenlijk was er zelfs tijd te kort om de gehele markt te bekijken. Marsaxlokk zelf is een heel schattig kleurrijk vissersdorpje. Zeker een bezoekje waard zou ik zeggen!Boottour comino island

Dat ik graag in het azuurblauwe water wilde gaan zwemen en snorkkelen stond voor mij thuis al vast. Uit ervaring weet ik dat het lastig kan zijn om op bestemming een geschikte boot tour te vinden. De propers vinden hun eigen boot tour natuurlijk altijd het best. Daarom had ik besloten om deze tour thuis alvast te bestellen. Om mijn keuze te maken heb ik eerst wat reviews bekeken van de verschillende tours en daarna besloten welke het best bij ons paste. De tour vond plaats van 9 uur ‘s ochtend tot 6 uur ’s avonds. Om kwart voor negen stonden wij al bij de haven omdat ik had gelezen dat wanneer je vroeg komt je nog een mooie plek boven op het dek op de ligbanken kan bemachtigen. Dit was ook zo. De boot was schoon en functioneel. Er waren drie glijbanen. Twee kleintjes en een grote waarmee je zo het water in kon glijden. Onderin de boot waren raampjes onderwater geplaatst zodat je de vissen en het onderwater leven ook vanaf de boot kon bekijken. De eerste stop was bij de crystal lagoon. Daar kregen wij de tijd om rond te snorkelen of de grot te bezoeken. Om in de grot te komen heb je echt waterschoentjes nodig of water resistente sandalen. Deze had ik niet bij mij. Leermoment voor een volgende keer. De blue lagoon was het hoogte punt van de boottrip althans zo was het aangegeven. Deze hele baai lag vol met andere boten en er was geen een stoel of ligbed nog vrij. Deze stonden al op rotsen en overal waar maar plek was. Hier ging ik niet blijven dacht ik al meteen. Het eiland had vast nog meer mooie plekjes en dat had het zeker. Nog geen 50 meter verder was het ook prachtig maar 3 keer zo rustig. Kleine soort natuurlijke zwembadjes om in af te koelen en rots bogen om vanaf te springen. Comino is echt mooi zo lang je maar verder kijkt dan je neus lang is. Zo zijn we nog een paar uur zoet geweest met het ontdekken van de ene baai na de andere. Neem een extra droog broekje en topje mee op aanraden van mij. Waarom? Op de terug weg waren wij wat laat daardoor moesten we binnen in de boot zitten, maar met natte kleding is dat niet zo fijn want zo droogt het niet. Dit gaat schuren tussen je benen of veroorzaakt eczeem. Weer een leermoment voor mij maar deze dag vullende boottrip was zijn 24 euro zeker waard.


Ik hoop dat ik jullie met deze blog een klein inkijkje heb gegeven in hoe mooi Malta en de omliggende eilanden eigenlijk kunnen zijn. Er zijn natuurlijk nog tal andere activiteiten en stranden die je kan bezichtigen tijdens je bezoek aan Malta en ik zou zeggen ga dat ook zeker een keer doen!8 keer bekeken0 reacties
Meld je aan en mis nooit een update

© 2020 by Sophie & Kim.