Zoeken
  • Story Of Our Lives

Hoe te leven anno 2020?

Bijgewerkt: 30 apr 2020

Covid-19 was al in de wereld terwijl iedereen proostte op het nieuwe jaar. Niemand had gedacht dat 2020 op deze manier verandering zou brengen. Waar er eerst door menig mens lacherig en ongelovig werd gedaan over de impact van het nieuwe virus dat zich blijkbaar razendsnel over de wereld verspreidde, is er nu plaats voor ernst en angst. Het woord corona houd iedereen sinds de intelligente lockdown in zijn greep. Op het nieuws, in praat programma’s, op de radio, op social media en bij iedereen aan tafel is corona het onderwerp van gesprek. De gemoederen kunnen daarbij hoog oplopen en van alle kanten wordt informatie toegespeeld. Hierdoor heb ik het idee dat ik niet nog maar een maand niet meer kan leven zoals dat zo gewoon voor mij is maar al veel langer. Juist omdat de nadruk door veel mensen gelegd wordt op wat er nu allemaal niet meer kan en mag lijkt het ondraaglijker dan dat het eigenlijk is. Kijk naar de dingen die wel nog kunnen en verdiep je eens in wat jij als mens in het leven nu echt belangrijk vind. Laten we de situatie accepteren en het leven de komende tijd anders invullen en eens tot bezinning komen. Zie de situatie niet langer als een last of een wegversperring maar als een geschenk. Natuurlijk is het verdriet en het leed dat het virus met zich meebrengt verschrikkelijk maar door dat in acht te nemen verandert de situatie niet. Die staat los van al het verdriet en het leed en daarom kan de situatie als het gevolg van het virus als een geschenk worden gezien.


Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat bijna alle mensen rijk of arm zo gelijk aan elkaar hebben gestaan. Niemand kan er meer op uit of op vakantie of naar een luxe kapper. Iedereen is in mate van leven nu bijna gelijk. Ik heb in deze maand echt bewondering gekregen voor mensen die eigenlijk altijd of voor langere tijd leven zoals wij dat nu allemaal moeten doen. Er zijn namelijk mensen die nooit naar een kapper of uit eten kunnen en die nooit op vakantie of naar een pretpark kunnen. Is het leven voor deze mensen dan altijd net zo uitzichtloos als de situatie die corona met zicht meebrengt? Dat denk ik niet. Ik denk dat ik en daarbij nog veel meer andere mensen ontzettend veel zouden kunnen leren van de manier waarop minder bemiddelde mensen in het leven staan. Nu is het niet dat ik zelf over ontzettend veel geld beschik maar voor mij is het normaal gesproken wel mogelijk om op vakantie te gaan of een keer in de maand uit eten te gaan of wekelijks op stap te gaan met vriendinnen. Dit zijn activiteiten die het leven voor mij leuker maken maar de mensen waarmee ik deze activiteiten onderneem maken mij eigenlijk echt gelukkig. Het gaat in het leven niet om waar je naar toe gaat of wat je doet maar om wie je daarbij aan je zijde hebt staan.


Doordat het leven als het ware vertraagd is, is er nu tijd om stil te staan in plaats van altijd maar te hollen en te draven. Het moeten van veel dingen kan nu niet meer en dat is ook wel eens lekker. Ik en mijn familie hebben nog nooit zoveel gezelschap spelletjes gespeeld en zijn ook nog nooit zoveel bij elkaar geweest in het weekend. Ik heb tijd om te schrijven over alles dat mij bezighoud en recepten uit te proberen die al lange tijd op de plank lagen. Nog niet te spreken over de boeken en de puzzels die de afgelopen weken de revue al hebben gepasseerd. Ik heb het buiten sporten in de natuur ontdekt en waardeer mijn partner en familie veel meer nu ik zo veel tijd met hen samen besteed. Ik merk dat de mensen om mij heen ook veel meer tot zichzelf komen en meer ontspannen de dagen tegemoet gaan. Mensen ontdekken nieuwe hobby’s en worden vindingrijker en creatiever. In mijn dorp is er momenteel zelf een zaterdagavond bingo waarmee je de lokale ondernemingen kan steunen in deze voor hen zo moeilijke tijd. Dit is een voorbeeld van een van de mooie dingen die ontstaan in een situatie als deze.


Om af te sluiten zou ik zeggen her ontdek jezelf nu daar de tijd voor is en kijk naar welke positiviteit jij persoonlijk uit deze situatie kan halen. Probeer eens het woord corona voor een paar weken uit jouw eigen vocabulaire te schrappen en gewoon te zijn en te leven in deze nieuwe situatie. Een moeilijke opgave ik weet het, maar het is het proberen waard!
14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Meld je aan en mis nooit een update

© 2020 by Sophie & Kim.