Zoeken
  • Story Of Our Lives

Een leven na jou deel 2

Het appartement van haar oma ligt in het oude gedeelte van de stad. Ook wel beter bekend als Bairro alto. Voor haar nog altijd het bruisende hart van Lissabon en de plek waar ze zich ontzettend thuis voelt, waar ze niet uit de toon valt met haar zwarte haar en olijfkleurige huid. Eleana was opgegroeid in een klein boeren dorpje in Nederland waar haar vader was geboren en getogen. Haar klasgenoten waren voornamelijk blond en blank en het eerste jaar kreeg zij vaak verwonderende blikken van zowel ouders als kinderen. Niet dat ze ooit achtergesteld werd, helemaal niet. Door haar exotische uiterlijk kreeg ze vaak juist veel aandacht en wilde eigenlijk iedereen wel haar vriendin zijn. Ook qua mannen kreeg ze nooit aandacht te kort en daarom is het juist hier zo fijn om op te gaan in de massa.


‘Shit, shit’. Dit gebeurd ook altijd denkt Eleana. Op een sandaal sjokt ze verder naar het appartement van haar oma. Dit is de al weer zoveelste hak die niet opgewassen is tegen de steentjes en de steile hellingen van Bairro alto. Geen wonder dat haar oma altijd op plateau schoentjes loopt en haar moeder steevast haar sportschoenen aan heeft. Al moet ze kruipend naar boven dan nog zou ze haar hakken niet inruilen voor de onmodieuze schoenen van haar oma en haar moeder.

De deur van het appartement staat open en Eleana laat zich met een plof op een van de drie stoelen in het kleine keukentje vallen. Het kleurrijke kralengordijn dat bij de ingang van de deur hangt waait zachtjes heen en weer. De enige bescherming overdag tegen ongewenst bezoek. Hoe vaak heeft ze al niet tegen haar oma gezegd dat ze ook overdag de deur best op slot mag doen. Steevast krijgt ze daarop hetzelfde antwoord. ‘Als ik mensen niet meer kan vertrouwen dan is het einde zoek’. ‘Querida, daar ben je eindelijk’, roept haar oma bijna uitgelaten blij. Met haar mollige armen omklemd ze haar stevig. ‘Je bent nog nooit een hele dag alleen op stap geweest sinds je hier bent, was het fijn?’. ‘Ja zeker, heel fijn’. Snel wend ze haar hoofd even af zodat haar oma niet kan zien dat ze glashard aan het liegen is. Althans het was heel fijn geweest totdat ze terug werd gebracht bij haar werkelijke gevoel en ze de vastberadenheid weer was verloren. Aarzelend laat ze haar afgebroken hak van haar sandaal zien aan haar oma.’Eleana’, zegt haar oma ferm ‘dit is nou al je derde paar sandalen waarvan de hak is afgebroken’. Als een bang schoolmeisje kijkt ze haar oma schuldig aan. Nu ze bij haar oma woont heeft ze eigenlijk twee moeders die ongewenst en gewenst hun mening aan haar opdringen. Eigenlijk vind ze het niet zo erg om bemoederd te worden zolang ze haar eigen mening en identiteit maar niet verliest. ‘ik weet wat u denkt oma, ik zou dit soort schoenen niet meer moeten dragen hier in Lissabon, maar ik hou nu eenmaal van hakken en ik ben niet bereid om die concessie te maken’. Ze ziet haar oma diep nadenken en dan alsof er een lichtbolletje aan knipt boven haar hoofd komt ze met het briljante idee om mijn sandalen te laten maken bij Paulo de schoenenmaker van Bairro Alto. Niet het antwoord waar ze op had gehoopt maar gezien haar financiële situatie waarschijnlijk wel de beste optie. Wie had ooit gedacht dat ze op haar 26ste hier aan de tafel in het keukentje van haar oma zou zitten met drie gebroken paar hakken wachtend op de sardientjes salade die haar moeder stilzwijgend aan het bereiden was. Haar moeder vond dat ze zich maar aanstelde en ze zou haar liever vandaag dan morgen op pad sturen om op zoek te gaan naar een baantje. Tot nu toe had ze elke keer een beroep gedaan op haar spaarrekening, maar die begon aardig in te slinken. Misschien had haar moeder wel gelijk en moest ze maar eens op zoek naar een baantje om haar zinnen te verzetten.


Nieuwsgierig naar het vervolg? Elke week komt er een nieuw deel online van een leven na jou.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
Meld je aan en mis nooit een update

© 2020 by Sophie & Kim.