Zoeken
  • Story Of Our Lives

5 tips voor bruisend Lissabon

Bijgewerkt: 28 apr 2020

Lissabon de stad die gebouwd is over zeven heuvels. Met zijn smalle straatjes en verschillende wijken raak je in Lissabon nooit uitgekeken. De stad is uitermate geschikt voor een steden trip maar er zijn ook stranden te vinden waardoor zelfs een strandvakantie in Lissabon mogelijk is. Ik heb deze mooie stad al twee keer mogen bezoeken en dan kunnen een paar tips voor jullie natuurlijk niet uitblijven. Lissabon is namelijk zoveel meer dan alleen de welbekende bezienswaardigheden zoals de oude stad of de gele trams.


Tip 1: Graffiti tour

Sinds een paar jaar is het mogelijk om op graffiti jacht te gaan in Lissabon. De mooiste kunstwerken zijn in en rondom het centrum van de stad te vinden. Van grote kunstwerken tot hele kleine. Veel van deze kunstwerken hebben een mooie boodschap te vertellen. Natuurlijk kan jezelf de stad afspeuren naar deze graffiti werken maar je kan ook mee doen aan een graffiti tour. Lokale gidsen nemen je mee en vertellen van alles over de werken. Het is zelfs mogelijk om je eigen stempel achter te laten. Je eigen stempel achterlaten? Jazeker. In Lissabon zijn er speciale muren aangesteld die door niet professionele kunstenaars beklad mogen worden en dus ook door jou! De gidsen hebben spuitbussen mee en zo kan jij eens lekker creatief los gaan. Als je op graffiti zoektocht gaat of deel neemt aan de tour mag je de LX factory ook absoluut niet missen. Dit is een industriële plek die opgeleukt is met kunstwerken die gemaakt zijn van afval en andere materialen. Dit is de plek waar jonge kunstenaars samen komen en elkaar inspireren. Bezoek hier ook de skylounge om te genieten van de homemade cocktails.


Tip 2: Zonsondergang

Tijdens een tour met een tuk tuk werden wij door de gids gewezen op een prachtig uitzicht over Lissabon. Hij vertelde ons dat op deze plek rond de zonsondergang lokale mensen maar ook toeristen samenkomen om onder het genot van een muziekje en een drankje naar de zonsondergang te kijken. Het is wel een klim langs smalle straatjes en trapjes om hier te komen maar het is het zeker waard. Dit uitkijk punt heet Miradouro da Senhora do Monte. Net als in Parijs hangen mensen hier slotjes aan de hekjes bij het uitzicht. Gelijk wat eten na de zonsondergang of tijdens dat kan op de naast gelegen terrassen die ook het mooie uitzicht bieden.


Tip 3: Portugees vis festijn

In Portugal zijn sardientjes niet weg te denken. In Lissabon zijn er zelfs sardientjes winkels waar je een blikje uit jouw geboorte jaar kan kopen, hoe leuk is dat! Maar ook gamba’s in knoflook zijn op zijn Portugees om je vingers bij af te likken. Hoe weet je dan bij welk restaurant je het best visgerechten kan gaan eten? Want in Lissabon zijn ontelbaar veel restaurantjes te vinden. Wij waren zelf als gidsen in Lissabon onder leiding van een docent van mijn opleiding en hij wees ons op het volgende. Alle restaurantjes waar je levende vissen voor het raam ziet zwemmen in bakken en waar ze levende schaaldieren tentoonstellen kan je veilig vis gaan eten. Dat zal ik voor altijd onthouden en tot nu toe is het altijd waar gebleken. Beoordeel een boek nooit op zijn kaft en dat zal je ook zeker met een paar van deze vis restaurantjes in Lissabon niet moeten doen. Aarzel niet en stap naar binnen want dat beloofd veel vis plezier!Tip 4: Het sprookje van Sintra

Het betoverende Sintra is toch wel een echte musst see als je Lissabon bezoekt. Voor een paar euro kan je rechtstreeks in 40 minuten met de trein naar Sintra toe reizen. Als je maar een paar uur te besteden hebt in Sintra is het heel gemakkelijk om een tour met een jeep te boeken. Kijk natuurlijk wel naar een betrouwbare organisatie of bekijk dit alvast voor dat je naar Lissabon afreist. Vaak mag je zelf kiezen naar welke plekken je graag wilt en ik zal je daar alvast een beetje mee helpen. Palácio da pena is een sprookjesachtig paleis gelegen in een heuvelachtig park. Om bij het paleis te komen volgt er eerst een wandeling door dit park. Het lijkt wel een botanische droom. Vanaf de torens van het paleis is er een prachtig uitzicht op geheel Sintra. Aan de kust van Sintra vind je grote kliffen. Cape Roca is er daar een van. Het kan daar wel heel hard waaien dus neem wat extra kleding mee. Er is een oude vuurtoren te vinden maar het klotsende helderblauwe water is eigenlijk waar je voor komt. Wil je echt een mysterieus historisch verhaal horen met daarbij even mysterieuze met mos bedekte ruïnes breng dan een bezoek aan Quinta da Regaleira. Als afsluiter is een port proeverij in het centrum van Sintra leuk om te doen. De port serveren zij met lokale Portugese hapjes. Het beste van twee werelden!


Tip 5: Food Food Food

Aangezien ik een echte foodie ben kunnen een paar tips op dit gebied niet uitblijven. In heel Lissabon vind je de welbekende pastei de nata’s. Een heerlijk dessert, tussendoortje of welke naam jij daaraan wil geven. De beste pastei de nata’s vind je in Bélem bij het bakkerijtje waar de eerste echte pastéis de Bélem’s zijn gemaakt. Het is hier wel altijd ontzettend druk maar het gebouw is groter dan je denkt. De rij die buiten te zien is, is voor het afhalen van gebakjes en andere lekkernijen. Het recept voor deze pastéis komt nog van de oude nonnen die in het nabijgelegen klooster leefde en tot de dag van vandaag weten maar drie mensen dit oude recept. Deze drie mannen mogen dan ook nooit gezamenlijk in een vliegtuig of in een auto zitten want als er dan iets gebeurd is het recept voor altijd verloren.


Zie jij ook altijd foto’s voorbij komen van die leuke ijsjes in de vorm van een bloem. Ook in Lissabon zijn deze bekende ijsjes te proeven en wel bij de ijssalon Amorino Baixa. Zelf mag je kiezen hoe groot jou ijsje wordt en uit welke smaken jou bloem zal bestaan. Heerlijk om af te koelen op een warme dag.


Ik zal niet vaak zeggen dat als je in Portugal bent je bij een italiaan moet gaan eten maar Nosolo Itália heeft mij daar van overtuigd. Natuurlijk is het heerlijk om van de Portugese keuken te proeven maar heb je zin in wat anders dan ben je bij Nosolo Itália op zijn plek. Hier serveren zij diversen gerechten van pasta met garnalen tot pannenkoeken met fruit en niet te vergeten de heerlijke ijscoupes. De ijscoupes bij dit restaurant zijn een maaltijd op zich en ik daag jou uit om er een helemaal op te krijgen want dat wordt echt nog knap lastig. Ik heb het geprobeerd en ook ik heb helaas gefaald tot twee keer aan toe.


14 keer bekeken0 reacties
Meld je aan en mis nooit een update

© 2020 by Sophie & Kim.